یه تحقیق جدید در مورد تخممرغ، نتایج خیلی خوبی برای این صبحونهی محبوب که همیشه بهش گیر میدادن، داشته.
معمولاً فکر میکنن تخممرغ با بالا بردن کلسترول، خطر بیماری قلبی رو زیاد میکنه. اما محققها تو نسخهی ماه جولای مجله تغذیه بالینی آمریکا گزارش دادن که اگه بقیهی رژیم غذایی یه نفر چربی اشباع کمی داشته باشه، خوردن روزی دو تا تخممرغ باعث کاهش سطح کلسترول «بد» یا همون LDL میشه.
در واقع، نتایج نشون میده این مقدار چربی اشباع توی رژیم غذاییه که باعث بالا رفتن کلسترول LDL میشه، نه کلسترولی که توی تخممرغه.
محقق ارشد، جان باکلی، استاد دانشگاه استرالیای جنوبی، تو یه بیانیهی خبری گفت: «میشه گفت ما یه مدرک سفت و سخت برای دفاع از این تخممرغ بیادعا ارائه دادیم.»
باکلی اضافه کرد: «پس وقتی پای یه صبحونهی پختنی وسط باشه، اونی که باید نگرانش باشید تخممرغ نیست، بلکه اون تیکه بیکن اضافه یا سوسیس کناریه که احتمالاً روی سلامت قلبتون تأثیر میذاره.»
اون گفت تخممرغ یه غذای خاصه، چون کلسترولش بالاست اما چربی اشباع کمی داره.
باکلی گفت: «با این حال، همین میزان کلسترولش باعث شده که مردم همیشه به جایگاهش تو یه رژیم غذایی سالم شک کنن.»
برای این تحقیق جدید، محققها ۶۱ بزرگسال ۱۸ تا ۶۰ ساله رو انتخاب کردن که میانگین کلسترول LDL اونا ۱۰۵ بود.
به گفته کلینیک کلیولند، سطح کلسترول LDL بالای ۱۰۰ «در معرض خطر» برای بیماری قلبی محسوب میشه و ۱۶۰ به بالا «خطرناکه». این نوع کلسترول باعث ایجاد پلاکهایی میشه که میتونن رگها رو مسدود کنن و باعث حمله قلبی یا سکته بشن.
شرکتکنندهها به نوبت هر کدوم از این سه رژیم غذایی رو برای پنج هفته امتحان کردن:
-
یه رژیم با کلسترول بالا و چربی اشباع کم که روزی دو تا تخممرغ داشت.
-
یه رژیم با کلسترول کم و چربی اشباع بالا که تخممرغ نداشت.
-
یه رژیم با کلسترول بالا و چربی اشباع بالا که هفتهای یه تخممرغ داشت.
محققها تو گزارششون اشاره کردن: «تا امروز، هیچ تحقیقی مستقیماً اثرات یه رژیم با کلسترول بالا و چربی اشباع بالا، که تو رژیمهای غربی رایجه، رو با یه رژیم کلسترول بالا و چربی اشباع کم یا یه رژیم کلسترول کم و چربی اشباع بالا مقایسه نکرده بود.»
در پایان تحقیق، ۴۸ نفر هر سه رژیم رو کامل کرده بودن. بعد از هر دوره ازشون نمونه خون گرفته شد تا ببینن رژیمهای مختلف چه تأثیری روی کلسترول LDL اونا داشته.
نتایج نشون داد وقتی آدما رژیم دو تخممرغی رو داشتن، کلسترول LDL اونا در مقایسه با دو رژیم دیگه پایین اومد. در نهایت، میانگین کلسترول LDL اونا به کمتر از ۱۰۴ رسید، در حالی که برای دو رژیم دیگه این عدد ۱۰۸ و ۱۰۹ بود.
باکلی گفت: «تو این تحقیق، ما اثرات کلسترول و چربی اشباع رو از هم جدا کردیم و فهمیدیم که کلسترول بالای رژیم غذایی که از تخممرغ میاد، وقتی به عنوان بخشی از یه رژیم با چربی اشباع کم خورده بشه، سطح کلسترول بد رو بالا نمیبره.»
اون اشاره کرد: «در عوض، این چربی اشباع بود که عامل اصلی بالا رفتن کلسترول بود.»
به طور مشخص، تحقیق میگه هر ۱ گرم افزایش چربی اشباع با ۰.۳۵ واحد افزایش کلسترول LDL در ارتباط بود.
اما نتایج نشون داد هیچ رابطهی معناداری بین مصرف کلسترول و سطح کلسترول LDL افراد پیدا نشد.
باکلی در پایان گفت: «تخممرغ مدتهاست که به خاطر توصیههای غذایی قدیمی و اشتباه، بیدلیل مورد بیمهری قرار گرفته.»